Proeve van Meesterschap

 
Wie deze aflegt, heeft het hoogste in de Nederlandse bloemsierkunst bereikt en mag de beschermende titel Erkend Bloemsierkunstenaar voeren als ook gebruik maken van het beschermende Meesterbinderlogo.
 
 
De Proeve van Meesterschap moet bijdragen aan de ontwikkeling van de bloemsierkunst in Nederland.
Dit kan de aspirantmeesterbinder onder meer bereiken door een bestaand thema uit te diepen, een nieuwe techniek of nieuw materiaal te introduceren of door de proeve toe te spitsen op een bedrijfseconomisch aspect van het vak.

Op 5 april 2006 heeft Alies Woestenenk haar Proeve van Meesterschap met de titel "bijzonder gevlochten" met succes afgelegd. Hierdoor mag Alies zich nu ook Erkend Bloemsierkunstenaar noemen.
 
Voor de Proeve werden een dertig-tal verschillende vlechttechnieken onderzocht. Hier zijn er uiteindelijk 5 van uitgediept: de spiraaltechniek, de Afrikaanse spiraaltechniek, de ronde, de platte en de sprangvlecht.
De vlechttechnieken werden uitsluitend op natuurlijk materiaal toegepast, zoals equisetum, flexgras, biezen, typha, wilgentenen en bananenblad.
 

Er worden workshops/demonstraties in vlechttechniek gegeven. Dit gebeurt zowel op locatie als in het atelier van FlowerArt. Vraag hiervoor vrijblijvend informatie aan.
 
Om nog enkele voorbeelden van vlechttechnieken te bekijken kunt u hier klikken om direct naar het fotoalbum te gaan.